De perfecte plek om te leren paardrijden Lees meer
CBR 1, CBR2 en Ruiterbewijs
CBR 1
De Certificaten Buiten Rijden (CBR) zijn in het leven geroepen om ruiters de mogelijkheid te geven het KNHS ruiterbewijs stapsgewijs te behalen. De opleiding is verdeeld in drie delen: CBR1, CBR2 en het SRR ruiterbewijs.
In de opleiding wordt kennis bijgebracht om met een paard of pony op de openbare weg, in het bos, op het strand en in de duinen te kunnen rijden. Naast de verkeersregels wordt aandacht besteed aan de manier waarop met een paard omgegaan moet worden buiten het manegeterrein. Aan het ruiterbewijs is een aanvullende ongevallendekking, een WA-verzekering en rechtsbijstandverzekering gekoppeld.
Junioren hebben bij ons minimaal CBR 1 nodig om mee te mogen met buitenritten. Bij elk examen hoort zowel een theorie- examen als een praktijk examen.
Voor alle certificaten geldt dat je in het bezit moet zijn van een geldig ruiterpaspoort en minimaal F4 niveau moet hebben behaald én toestemming moet hebben van de instructie. CBR 1 bestaat uit praktijk op stal, praktijk examen rijden en theorie examen.
CBR 2
Het Certificaat Buiten Rijden 2 (CBR2) is het tweede certificaat dat je moet behalen in je opleiding naar het Ruiterbewijs. Net zoals CBR1 bestaat ook dit examen uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. De praktijktoets in de rijbaan van CBR2 is een stapje moeilijker dan de toets van het CBR1. Je moet bij deze praktijktoets bijvoorbeeld van paard wisselen en een steilsprong kunnen maken van 40 cm hoog in de buitenrijbaan.
Voordat je op mag gaan voor het CBR2, moet je in het bezit zijn van het CBR1 of toestemming hebben van de instructeur / instructrice. Ook aan deze opleiding zit geen minimale leeftijd gebonden. Je word nu door een KNHS-jurylid geëxamineerd op jouw rijtechniek in de buitenrijbaan. Het minimaal aantal deelnemers is 8 a 10 deelnemers en maximaal 12 deelnemers.
Het CBR 2 programma bestaat uit 3 uur theorielessen, 2x praktijklessen van 1,5 uur onderdelen zijn onder andere springen en obstakel en een korte verkeersrit. Afsluitend doen we het examen van CBR 2.
Het Ruiterbewijs
Na CBR1 en CBR2 heb je de vaardigheden om op te gaan voor de laatste module, namelijk het ruiterbewijs. Minimum leeftijd voor het ruiterbewijs is 12 jaar. Met het Ruiterbewijs op zak toon je aan dat je een verantwoorde en ervaren ruiter bent. Het Ruiterbewijs is onmisbaar voor iedereen die paardrijdt.
Wat leer je tijdens de opleiding?
- De aard en het gedrag van het paard
- Hoe communiceert een paard?
- De algemene verzorging, zoals hoefverzorging en voeding, maar ook de verzorging voor en na het rijden
- Gezondheid, ziektes en aandoeningen van het paard.
Je leert ook hoe je met plezier en veilig op de openbare weg en in het bos kunt rijden. Je gaat springen, doet obstakeltraining en leert over de verkeersregels; een hele leuke en leerzame opleiding voor iedereen die beter wil leren paardrijden en meer wil weten over het gedrag en de verzorging van paarden.
Klik voor een filmpje over het Ruiterbewijs.